De ce mintim?

Oare exista o persoana care nu a mintit niciodata, care nu a distorsionat o anumita informatie? Oricat de puternic ai avea inradacinate valorile si principiile, poate veni un moment cand situatia te impinge sa nu spui adevarul.

Nimanui nu ii place sa fie mintit, insa la un moment dat toti ne folosim de acest mic truc pentru un beneficiu ascuns, poate pentru a compensa ceva ce nu avem, ori pentru a nu supara o persoana draga din viata noastra. Stiti acele discutii din cuplu: Ea: Draga m-am cam ingrasat nu-i asa?; El: Nu draga mea, eu te iubesc asa cum esti, pentru mine nu conteaza kilogramele in plus! In acest exemplu, barbatul nu exprima ceea ce gandeste deoarece nu isi doreste sa raneasca femeia din viata sa.

Exista cateva motive „ intemeiate” pentru care o persoana se foloseste de minciuna:

  1. Cand situatia financiara a cuiva este mai precara, iar grupul de prieteni este unul cu un statut economic ridicat, aceasta persoana se poate considera inferioara si simte nevoia sa apeleze la minciuna. De ce? Pentru ca ei au, iar respectivul nu vrea sa se afle ca el nu are… Astfel se ajunge la situatii in care sunt inventate anumite actiuni, activitati, doar pentru a fi ca ceilalti, pentru a se simti acceptat in grup.

  1. Minciuna poate fi folosita atunci cand apare un beneficiu ascuns. Cum? De exemplu, intr-o familie in care femeia face toata treaba, iar barbatul este complet neimplicat si nici macar nu il intereseaza in ce consta curatenia si tot ceea ce tine de responsabilitatile casnice, cand acesta trebuie sa faca o anumita activitate oricat de usoara ar fi, el va tinde sa se victimizeze si sa se vaite ca este foarte obosit. Beneficiul este ca atunci cand el isi ia dreptul sa se odihneasca, femeia termina activitatea in locul lui si el e scutit de ceea ce nu-i placea sa faca.

  1.  De multe ori ne aflam in situatia in care ni se cere sa complimentam pe cineva fara sa simtim sa facem asta din proria initiativa. De exemplu: „ Iti place rochia mea pe care tocmai am cumparat-o si a fost asa de scumpa? E asa frumoasa incat nu i-am rezistat.” Cand auzi o astfel de intrebare, primul instinct este sa spui: „Da, este foarte frumoasa. Sa o porti sanatoasa!” Oare ai spus ceea ce ai gandit, sau ai folosit un raspuns mecanic pentru a nu strica entuziasmul celeilalte persoane? De multe ori la astfel de intrebari raspundem cu lipsa de sinceritate din dorinta de a pastra o relatie agreabila.

  1. Cu totii avem acel prieten care exagereaza orice situatie minora, nu-i asa? De exemplu, din simplul fapt ca a mers la cumparaturi, incepe si inventeaza atatea peripetii prin care a trecut si devine asa de interesant cu ceea ce spune, incat ii pici in plasa si ii pui tot felul de intrebari: „Vai, dar ce ai patit?”, „Dar cum s-a intamplat asta?”, incat ii alimentezi placerea de a povesti si continua sa inventeze. Pe tine te-a captivat, iar el se simte bine fiind in centrul atentiei.

Minciuna de cele mai multe ori functioneaza si se obtin si beneficii de pe urma ei: creem o „versiune” mai buna a noastra, parem mai interesati sau mai interesanti in raport cu ceilalti. Se intampla invariabil sa ne confruntam si cu dezavantajele acesteia si abia atunci realizam faptul ca ne-am creat singuri o „iluzie” in care nu se poate trai bine pe termen lung.

Ce este de facut?

Daca te simti inferior in raport cu grupul de cunoscuti care au un statut superior tie, ar fi  preferabil sa iti petreci timpul in grupul de prieteni cu care poti fi natural, acceptat si apreciat pentru valoarea ta reala si nu conditionat de ceea ce ai in buzunar.

Cand nu ai chef sa participi la treburile gospodaresti, atunci altcineva va fi obosit si frustrat ca trebuie sa faca treaba pentru toata casa, in loc sa se imparta responsabilitatile. Ar fi mult mai corect sa negociati impartirea activitatilor, putand fiecare sa isi aleaga prin intelegere partea de treaba care ii revine si i se potriveste, ori daca este posibil, sa „delegati” lucrurile neplacute unei persoane platite.

Ca sa nu fii nevoit sa minti persoana entuziasmata care iti cere o parere legata de ceea ce tocmai a achizitionat, gaseste o cale de mijloc pentru a-i comunica parerea ta, de exemplu: „Ma bucur ca te-ai innoit, insa cred ca nu prea te avantajeaza rochia aceasta. Poate ar fi fost mai potrivita culoarea bleumarin pentru ca se asorteaza cu ochii tai, sau o rochie mai larga in talie. Totusi, important este sa o porti tu cu placere, iar daca tie iti place, asta conteaza cel mai mult.” Uneori sinceritatea ii ajuta pe cei care se entuziasmeaza excesiv si fac alegeri din impuls, sa aiba o parere mai obiectiva, decat sa ii „canti in struna”, iar a doua oara nu mai poarta acel articol de vestimentatie, pentru ca dupa ce trece entuziasmul si isi recapata „ochiul critic”, nu mai poate returna obiectul si raman banii cheltuiti inutil.

Daca te simti folosit in raport cu persoanele care tind sa acapareze doar ele atentia si vorbesc doar despre ce li s-a intamplat lor, dupa ce le asculti un timp acceptabil pentru tine, schimba registrul cu o fraza de genul: „Chiar ca a fost o aventura vizita ta la mall, insa hai sa iti povestesc ce mi s-a intamplat si mie, pentru ca chiar am nevoie de parerea ta in aceasta situatie”. Incepi sa ii spui „povestea” ta si obisnuiesti acea persoana ca o intalnire placuta pentru ambele parti inseamna timp si atentie acordate unul altuia in mod egal.

Niciodata nu este prea tarziu sa spui un adevar, sa recunosti si sa poti fi iertat pentru ceea ce a adus dupa ea minciuna, decat sa traiesti o viata incordata, plina de nesinceritate si ascunzisuri. Ai curajul de a indrepta lucrurile si de a merge mai departe „curat”!

Articol de Psiholog, Consilier dezvoltare personala, Consilier vocational  Francisca Conovici

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *