Dependenta de telefon


Ce inseamna sa fi dependent de telefon? Oare faptul ca utilizezi telefonul pentru rezolvarea anumitor sarcini inseamna a fi dependent? NU! Dependenta este atunci cand nu ai nevoie de telefon si totusi il folosesti, cand il utilizezi in mod excesiv si apoi spui: ”imi incarc telefonul de 3 ori pe zi, bateria lui este slaba.” Oare bateria telefonului sa fie de vina?

Cum iti dai seama ca o persoana dezvolta o dependenta de telefon?

In primul rand sunt factorii ce tin de personalitate, cum ar fi deschiderea catre oameni, sociabilitatea, autocontrol slab, stima de sine scazuta, de asemenea genul persoanei conteaza foarte mult dupa cum spun cercetatorii, femeile sunt mai predispuse sa dezvolte dependenta de telefon decat barbatii. Adolescentii si tinerii reprezinta si ei un grup de risc in aparitia dependentei.

Apare o nevoie tot mai intensa de a comunica prin intermediul telefonului, de a vedea unde se plimba anumiti prieteni, pentru ca facebook-ul este un site de socializare cu o larga deschidere ce te prinde in „vraja” sa.

Multe persoane spun in gluma ca sunt dependente de telefonul mobil, dar sunt putine cele care constientizeaza cu adevarat ca au aceasta problema. Un semn alarmant ar trebui sa fie ceea ce psihologii numesc sindromul telefonului-fantoma: atunci cand simti ca telefonul suna in buzunar sau in geanta, dar cand il verifici, iti dai seama ca nu ai niciun apel ratat. Un studiu condus de specialistii Universitatii Indiana arata ca nu mai putin de 89% din studentii inclusi intr-un experiment au simtit vibratii inexistente ale telefoanelor mobile.
Dependenta de telefonul mobil i-a adus omului modern inca o fobie, pe langa cele cateva zeci inventariate deja de medici. Este vorba despre nomofobie (engl. nomophobia – no mobile phone phobia), care se manifesta printr-o senzatie intensa de teama si anxietate resimtita atunci cand telefonul mobil este uitat acasa sau la birou, cand aparatul se afla in afara ariei de semnal, cand ramane fara baterie sau cand creditul se termina.

Cum iti dai seama ca esti dependent de telefon:

 1. Stai toata ziua cu telefonul langa tine si cum suna cum raspunzi.
 2. Atunci cand iesi cu prietenii in oras ai tendinta de a intra pe facebook si de a vorbi cu alte persoane astfel intrerupand contactul cu persoanele aflate chiar in fata ta.
 3. Atunci cand ai telefonul in buzunar sau in geanta ai impresia ca el vibreaza/suna desi nu se intampla acest lucru.
 4. Constant te uiti daca ai vreun apel pierdut sau mesaj.
 5. Atunci cand esti la o intalnire sau la un job care nu iti permite utilizarea telefonului, iar gandul tau zboara des catre telefon.
 6. Senzatia aceea cand incepi si cauti telefonul in geanta si este de negasit apare un sentiment de panica ca ai uitat telefonul acasa, iar atunci cand il gasesti apare o eliberare si un zambet pe fata de multumire.

Cum poti scapa de dependeta:

 1. In primul rand este nevoie sa iti doresti sa scapi de ea, pentru ca este o dependenta ca oricare alta, primul pas este constientizarea.
 2. Odata constientizata dependenta se poate lucra cu factorii motivationali pentru care se doreste renuntarea la dependenta.
 3. Stabilirea avantajelor si a dezavantajelor in utilizarea excesiva a telefonului.
 4. Realizarea unei liste intitulata „Care este motivul pentru care folosesc astazi telefonul?”
 5. Iti poti propune un program clar de scadere gradata a timpului de utilizare a telefonului.

Deconectarea acestuia sau setarea lui pe silentios pentru o anumita perioada in fiecare zi, fiecare stabilindu-si ora potrivita. Pentru succesul aceastei actiuni ar fi indicat sa fie informati despre noul tau obicei si cei in raport cu care dependenta era intretinuta (prietenii de pe Facebook, cunoscutii cu care obisnuiai sa comunici sau sa te joci conectandu-va prin intermediul telefonului).

Articol de Psiholog, Consilier dezvoltare personala, Consilier vocational  Francisca Conovici

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *