Dependenta emotionala

Dependenta emotionalaDependenta emotionala

Dependenta emotionala este des intalnita si provoaca de cele mai multe ori o stare de teama. Cu cat rezervoarele noastre interioare sunt mai goale, cu atat suntem supusi sa devenim dependenti emotional si cu cat asteptam ca ceilalti sa ne satisfaca nevoile, cu atat dezamagirea va fi mai mare.

Cum recunosti o persoana dependenta emotional:

Persoana dependenta emotional se subestimeaza tot timpul, se judeca exagerat, isi vede defectele si le accentueaza, considera ca nu merita sa fie apreciat. Se incapataneaza sa aiba nevoie de ceilalti si nu suporta gandul singuratatii. Se vede o persoana slaba si se abandoneaza pe sine, satisfacandu-le celorlalti nevoile. Dependentul emotional, traieste nevoia de a fi aprobat, acceptat, insa stie ca trebuie sa depuna mult efort pentru a primi aceste lucruri.

 

Cauzele aparitiei dependentei emotionale:

  1. Abandonul, violenta fizica sau psihica pot afecta modul in care o persoana va trai sfera sa afectiva. De asemenea, o dezvoltare conditionata de relatia cu parintii, in care copilul  nu este lasat sa ia propriile decizii, acesta isi pierde increderea in sine, iar mai tarziu in viata adulta, va fi dependent de o alta persoana instalandu-se dependenta emotionala.
  2. O stima de sine scazuta: de cele mai multe ori persoanele cu o stima de sine scazuta se devalorizeaza, nu au incredere in fortele proprii si se bazeaza pe partenerii lor, ajungand sa depinda complet de ei, de parerea si decizia luata de acestia.
  3. Cultura: exista familii in care femeia trebuie sa se supuna barbatului dezvotandu-se o dependenta fata de partener.

 

Modalitati de depasire a dependentei emotionale:

–          Odata constientizata starea de dependenta este un prim pas spre construirea unei relatii de cuplu sanatoase.

–          Cresterea autonomiei in relatia de cuplu.

–          Dezvoltarea capacitatii de a ne aprecia propria persoana, astfel va creste stima de sine.

–          Independenta emotionala, atunci cand cei de langa tine nu iti satisfac nevoile, insa tu ramai acelasi om, capabil sa-si satisfaca singur nevoile.

–          Descoperirea de sine:  petrece timp cu tine, cunoaste-te, afla cine esti.

–          Motivatia este un combustibil major cand vine vorba de actiunile noastre. Cu o motivatie buna, poti iesi din labirintul apatiei.

Depasirea dependentei emotionale este despre a te cunoaste si a afla ce anume se afla cu adevarat in spatele fricii de singuratate. Dependenta va putea fi depasita atunci cand valorile interioare vor fi descoperite.

 

Autor: Psiholog, Consilier pentru dezvoltare personală Francisca Conovici

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *