Dezvoltarea abilitatilor copiilor prin joc

Jocul pentru orice copil are un rol foarte important in dezvoltarea sa, deoarece il ajuta sa creasca emotional, dezvolta concepte cognitive, strategii de joc, aptitudini fizice si sociale, isi dezvolta limbajul, precum si abilitatile motrice.

Prin joc, copilul invata rapid si intr-un mod placut despre el insusi, dar si despre mediul inconjurator. Acesta experimenteaza diversele situatii ale jocului, gaseste modalitati de a rezolva si finaliza jocul.

Cateva idei de jocuri:

  1. Pentru dezvoltarea aptitudinilor fizice: plimbarile prin parc – copilul alearga, sare, se catara, experimenteaza situatiile din parc, se agata de diverse bari, leagane, tobogane.
  2. Pentru dezvoltarea aptitudinilor sociale: este esential pentru copil sa mearga la joaca cu ceilalti copii de varsta sa, pentru a se dezvolta si social dar si emotional interactionand. Printre jocurile copilariei care nu ar trebui sa lipseasca din programul copilului, se numara: Sotronul, Leapsa, saritul corzii, elasticul, Ratele si vanatorii, Tara, tara, vrem ostasi, De-a v-ati-ascunselea.
  1. Pentru dezvoltarea emotionala si exprimarea sentimentelor, de exemplu prin desen sau mima. Mimarea sentimentelor: parintele mimeaza anumite sentimente pe care copilul le va ghici, apoi invers. Revenind la desen, acesta poate desena ceea ce simte intr-un moment al zilei printr-o mutrita (gen smiley face) sau un animalut care are o trasatura de caracter ce seamana cu a sa. Astfel copilul il va descrie si va specifica cum este acesta: trist, vesel, furios, plictisit, agresiv, si de asemenea, care sunt motivele pentru care simte asta.
  1. Jocuri pentru dezvoltarea limbajului: „Ce lucruri incap intr-o valiza”, „Spanzuratoarea”, „TOMAPAN”, crearea de povesti din jucariile pe care copilul le are, deoarece acesta are tendinta de a spune cate ceva despre fiecare jucarie a sa, asa ca da-i voie sa iti povesteasca.
  1. Pentru dezvoltarea conceptelor cognitive: puzzle, lego, desenul si exprimarea culorilor, a personajelor din desene, urmarirea diverselor desene constructive si povestirea acestora. Atunci cand copilului i se citeste o poveste, acesta isi mentine atentia asupra actiunii, astfel nivelul de concentrare creste.

Prin joc copilul se dezvolta, invata sa coopereze, sa negocieze, sa rezolve probleme, trece prin diverse situatii si experimenteaza. Astfel, intr-o situatie similara, el va sti sa reactioneze adecvat. Prin joc, copiii asimileaza mult mai usor si mai repede informatiile din mediul inconjurator.

Articol de Psiholog, Consilier dezvoltare personala, Consilier vocational  Francisca Conovici

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *