Gelozia in cuplu

Gelozia este o emotie umana, fiecare persoana la un moment dat in viata se confrunta cu sentimentele de gelozie, insa acestea nu trebuie duse la extrema devenind o frica irationala cauzata de ganduri negative de a nu pierde persoana draga. Sentimentele de gelozie se amplifica cu cat partenerul/partenera este mai independent(a), iar cel aflat in postura de gelos este depedent de relatie.

Cinci pasi  de a face fata sentimentelor coplesitoare:

Pasul 1: Este esential sa iti recunosti in primul rand tie faptul ca te confrunti cu sentimente de gelozie. Nu arunca vina asupra partenerului, ci asuma-ti responsabilitatea asupra comportamentului si a faptelor.

Pasul 2: Discuta cu partenerul despre sentimentele tale, ce anume te nelinisteste, verifica realitatea, daca ceea ce observi tu, observa si partenerul tau. Nu lasa timpul sa treaca deoarece in aceasta situatie timpul s-ar putea sa nu vindece, ci sa agraveze situatia. Este esential sa se discute in momentul in care se intampla un anumit lucru, pentru ca este recent si usor de dezbatut pentru ambii parteneri.

Pasul 3: Intelege motivele pentru care esti gelos, in urma discutiei cu partenerul si descopera modalitati de a inlocui gelozia cu sentimente de siguranta in urma dezvaluirii gandurilor ce te macinau pana acum. Gata, le-ai spus, ai aflat ce crede si partenerul despre acest lucru, acum relaxeaza-te! Lucrurile urmeaza sa se imbunatateasca, insa pentru asta trebuie sa contribui si tu, eliminand gandurile negative.

Pasul 4: Nu iti neglija viata personala. Stii, fiecare persoana are o viata personala, si o viata de cuplu. Da, da, si partenerul are viata sa personala! Gandeste-te cate lucruri placute ai putea face daca nu ai pierde timpul cu gandurile negative de gelozie. Care sunt lucrurile pe care nu le-ai mai facut de mult si iti placeau? Ce ar fi sa incepi sa te gandesti la propriile activitati placute si sa le pui in practica?

Pasul 5: Bucura-te de viata si de relatia de cuplu!

 

Articol de Psiholog, Consilier dezvoltare personala, Consilier vocational  Francisca Conovici

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *