Parinti hiperprotectori si nevoia copilului de independenta

Observi la copilul tau ca nu reuseste sa se integreze prea bine in mediul sau, si anume la grdinita sau la scoala? Are dificultati in a comunica cu ceilalti copii? Este timid si retras cand este lasat in grupul de copii? Este depedent de prezenta parintilor si nu are initiativa de unul singur?

Unii parinti au tendinta de a proteja in mod excesiv copilul de mediul inconjurator, de oameni, animale si situatii. Oare este sanatoasa pentru copil o asemenea atitudine din partea adultilor? Pentru a prinde incredere ca ceea ce face este bine si pentru a reusi sa indeplineasca anumite activitati de unul singur, copilul trebuie incurajat sa experimenteze situatii din mediul inconjurator, sa se confrunte cu provocari cat mai variate.

Da, este posibil sa scape farfuria din mana atunci cand o transporta pana la masa, sa se loveasca la joaca, cand testeaza o jucarie noua, sau sa ii fie neplacut sentimentul de a nu fi acceptat usor de catre grupul deja inchegat de copii, insa aceste provocari il ajuta sa exerseze atitudini variate si modalitati diverse de a se descurca cu situatii, oameni si lucruri.

Daca il vei ajuta mereu si ii vei spune dinainte ce sa faca si ce sa nu faca, el isi va pierde curajul, dar si interesul spre a descoperi de unul singur anumite lucruri.

Daca v-ati obisnuit deja sa il menajati excesiv, este dificil de acordat copilului acea independenta de care are nevoie, insa nu este imposibil. Treptat, este bine ca mediul sa nu ii mai fie atat de mult controlat, copilul avand ocazia sa experimenteze diverse situatii noi de viata.

Iata trei recomandari pentru a avea un copil independent:

1. Incredinteaza-i activitati diverse pe care el trebuie sa le indeplineasca, cum ar fi: cumparaturi simple, aranjarea lucrurilor personale, lucruri ce par putin dificile astfel incat copilul sa se responsabilizeze si sa aiba o satisfactie majora in momentul in care reuseste sa duca la bun sfarsit activitatile de unul singur.

2. Nu iti face atat de multe griji despre ce face in fiecare minut, ce a mancat sau daca se poate lovi din gresala. Ofera-i libertatea de a experimenta singur mediul astfel incat sa inteleaga ceea ce ii face bine si ce ii face rau, ce ii place si ce nu ii place. Il poti observa pentru inceput de la distanta, sau cu coada ochiului, urmand ca treptat, sa te tii ocupat(a) cu activitati care iti sunt utile, preocupari personale sau profesionale care treneaza, lasand copilul cu activitatile de varsta lui.

3. Atunci cand copilul intreaba ce anume sa faca, fii intai curios ce si-ar dori el, cum vede el lucrurile, incearca sa nu ii oferi din prima clipa solutia, ci incearca sa il ajuti sa descopere singur. Apoi complimenteaza-l daca i-a iesit bine ceea ce a initiat, sau, pentru situatia in care lucrurile nu i-au iesit, stati de vorba despre ce alte solutii ar fi putut alege pentru un alt fel de rezultat, oferindu-i tu o alta varianta doar dupa ce il provoci sa gaseasca singur toata gama de posibilitati. Da-i mereu impresia ca de fapt el a gasit solutia: „Ce idee buna ai! Bravo, imi place cum gandesti!”

Orice parinte este ingrijorat atunci cand copilul sau se afla in dificultate sau ii este greu sa ia o decizie, insa este bine sa ii oferim libertatea sa se gandeasca la cum i-ar fi mai bine si ce anume i-ar placea sa faca intr-o anumita situatie.

Atentie sa nu cazi in extrema cealalta, respectiv sa nu ii mai raspunzi la intrebari sau sa il lasi sa ia decizii care ii depasesc capacitatea de ratiune si logica! In aceeasi masura aceasta extrema il descurajeaza si ii genereaza nesiguranta. El trebuie sa stie ca e sustinut la nevoie si incurajat, ajutat atunci cand chiar simte ca nu se descurca.

Cu cat copilul invata de mic sa se descurce si sa ia decizii, cu atat la maturitate va fi un om responsabil si va sti ceea ce este bine si ceea ce este rau pentru el insusi.

Nu uita: copilul tau are o singura copilarie!

Articol de Psiholog, Consilier dezvoltare personala, Consilier vocational  Francisca Conovici

ShareShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *